Szkolenie i Walne Zgromadzenie CZP w Tłuszczu

W dniach 20–22 kwietnia 2023 odbyło się szkolenie zduńskie i Walne Zgromadzenie Cechu w Tłuszczu.

W miniony weekend w Hotelu BATORY w Tłuszczu odbyło się trzydniowe szkolenie z zakresu budowy kuchni kaflowej z ławeczką i ścianką grzewczą oraz budowy ogrodowego pieca pompejańskiego, w którym można upiec np. pyszną pizzę, chleb lub słodkie bułeczki.

Organizatorem szkolenia był Starszy Cechu, pan Jan Zapora z firmy KOMINKI ZET. Prowadzącym szkolenie z zakresu budowy kuchni kaflowej byli mistrzowie zduńscy Leszek Szykulski i Adam Pustaj z firmy ZBRW ZDUN z Malborka – jedni z najstarszych zdunów w Polsce, o bardzo długim stażu w zawodzie. Pragniemy podkreślić, iż pomimo zacnego wieku pan Leszek Szykulski kilka lat temu ukończył szkołę nowoczesnego zduństwa i wraz z panem Adamem Pustajem z powodzeniem wdrażają w swojej pracy zawodowej nowoczesne techniki zduńskie z wykorzystaniem najnowocześniejszych materiałów i urządzeń zduńskich i budują np. pieco-kominki i kominki trzeciej generacji.

Białe kafle do budowy kuchni wyprodukowała i terminowo dostarczyła kaflarnia KORNAK z Adamowic k/Mszczonowa, a żeliwny osprzęt zduński zapewniła firma HUBOS z Kielc. Innowacją na miarę XXI wieku było zastosowanie w kuchni kaflowej, zamiast typowych płyt żeliwnych z fajerkami, płyty ze szkła ceramicznego. Zaletą takiego rozwiązania jest utrzymanie garnków w idealnej czystości.

Szkolenie z zakresu budowy wolnostojącego pieca pompejańskiego do pieczenia potraw przygotował i poprowadził mistrz zduński Konrad Tondera z firmy Zdunera w Kłapówce. Bezbłędny i szybki montaż w tak krótkim czasie był możliwy jedynie dzięki profesjonalnemu przygotowaniu wszelkich nawet najdrobniejszych elementów szamotowych, które zostały wcześniej precyzyjnie przycięte i odpowiednio oznaczone.

W szkoleniu uczestniczyły także dzieci członków Cechu, które mogły spróbować swoich sił i dzielnie pomagały w budowie pieca pompejańskiego. Materiały szamotowe, kleje, tynki, glinę do obu urządzeń dostarczyła zaprzyjaźniona z cechem od lat firma FENIXUS z Ostrowca Świętokrzyskiego. Stalowe elementy konstrukcyjne i wiele innych przygotował Jan Zapora z firmy KOMINKI ZET z Tłuszcza.

Piec pompejański posłużył nam do wypieku pizzy, którą mogli skosztować wszyscy uczestnicy szkolenia, a także zgłodniali po zajęciach treningowych młodzi adepci futbolu z pobliskiego klubu piłkarskiego TKS „Bóbr”. 🙂

Smaku pizzy z pieca pompejańskiego opalanego drewnem nie da się opisać …. trzeba ją po prostu spróbować.

W dniu 22.04.2023 odbyło się Walne Zgromadzenie Cechu Zdunów Polskich, podczas którego dokonano dużych zmian w Zarządzie. Po latach stagnacji dokonaliśmy zmian w statucie, które umożliwiają ożywienie naszej organizacji oraz realizację wielu celów określonych przez nowo wybrany Zarząd Cechu. Swoją obecnością zaszczycił nas Pan Tadeusz Moczyński, dyrektor Izby Rzemieślniczej w Kaliszu, do której wkrótce przeniesiemy swoją siedzibę.

Trzydniowe szkolenie w Tłuszczu zakończyło się uroczystą kolacją w miłej biesiadnej atmosferze.

Już dziś serdecznie zapraszamy na kolejne szkolenie i choć nie znamy jeszcze szczegółów, to z pewnością będzie ono ciekawe i pożyteczne.